Datum en tijd
25/05/2025
Hele dag


Pelgrimsreis naar Vézelay 25 – 31 mei 2025
Kristin Vanschoubroek

In het magische Bourgondië, net boven het natuurpark ‘Morvan’, ligt Vézelay op een heuvel die ‘la colline éternelle’ wordt genoemd. Op de top van de heuvel ligt de basiliek gewijd aan Maria Magdalena. Het is een wondermooie Romaanse kerk, een baken van licht.

Maria Magdalena en Frankrijk hebben een bijzondere relatie. Op een aantal plaatsen is er  een eeuwoude verering voor ‘de apostel der apostelen’, zo ook in Vézelay, waar relieken van Maria Magdalena in de crypte van de basiliek bewaard liggen.
Vézelay is voor pelgrims van historische waarde. Het is een startplaats van de route naar Santiago de Compostella.

Wij stellen deze reis in het licht van Maria Magdalena. Dat velen verlangen om zich in deze tijd te verbinden met haar is niet verwonderlijk. Ze wordt als het ware herontdekt. Haar kracht, haar toewijding, haar verbinding met Jezus, haar universele liefde steunen ons om wakkerder te worden voor het vrouwelijke in elk van ons.
Het vrouwelijke vraagt in deze tijd om – na 2000 jaar van onderdrukking, verdraaiing, verborgenheid – het licht te zien.
Pas als we het vrouwelijke verbinden met het mannelijke worden we ten volle mens, niet langer afgesneden van dat wat in de diepte leeft en wat echt leven geeft. Door deze verbinding ontdekken we onze eigen Goddelijkheid of de universele liefde in elk van ons.

De verbinding hiermee ontdekken we op allerlei manieren: al wandelend, mediterend, dansend, zingend, delend.
Ook inzicht is belangrijk om de weg naar bewustwording te gaan: het verhaal van Maria Magdalena en haar geschiedenis zullen inspirerend zijn.

Een gids zal ons wegwijs maken in de kosmische kracht en het lichtspel van de kerk.
We bezoeken de kapel ‘La Cordelle’, een bezielde Franciscaanse plek beneden Vézelay.
We ontdekken ook de prachtige streek, bezoeken ‘Les Fontaines Salées’, maken een wandeling in de Morvan en gaan naar het oude stadje Avallon.
Tussendoor worden stilte- en rustmomenten ingebouwd.

Begeleiding
De globale organisatie en begeleiding zijn in handen van Kristin Vanschoubroek. Al van jongs af aan voelt ze de verbindende kracht van ‘jezelf zijn’, waar het vrouwelijke deel van uitmaakt. Later werd het een leidraad in haar leven, een steeds groter vertrouwen in het gevoelsleven en de intuïtie, een durven exploreren van dat wat vaak in het onbewuste of verborgene gedacht en gevoeld wordt, maar nog niet kan of mag worden uitgesproken.
Nu is het moment daar om een reis te organiseren met als thema: het bewust worden en in eer herstellen van de liefdesenergie in jezelf. Die kan enkel ervaren worden als we ons verbinden met het vrouwelijke, namelijk luisteren naar dat wat diep in onszelf leeft en verlangt het licht te zien.
Naast haar zullen ook Peter Burvenich, haar man en reisgenoot, en Geertrui Van Hooreweghe, de reis mee ondersteunen.

Logement
We logeren in 2 pelgrimshuizen in het centrum van Vézelay. In het ‘Centre Sainte Marie Madeleine’ reserveerden we 10 kamers, in het ‘Maison Saint-Bernard’ nog 5.
De kamers zijn eenvoudig en verzorgd. Het sanitair is op de gang en dus gemeenschappelijk, maar netjes en onderhouden.
In totaal beschikken we over 10 eenpersoonskamers en 5 tweepersoonskamers.

Maaltijden
Sabine Martens gaat mee en wil graag voor ons koken. Daar zijn we blij en dankbaar om. Sabine heeft al eerder voor La Verna gekookt. Haar maaltijden zijn lekker en gezond.
Ze kan ook rekening houden met de wensen van de deelnemers.
Sabine is apotheker en voedings- en stofwisselingsdeskundige. Ze schreef het boek ‘Voeding als levenskracht’. www.sabinemartens.be.

Prijs
In de prijs is inbegrepen: organisatie en begeleiding, logement, alle maaltijden met drank, entreegelden, gidsen, restaurant in Avallon.
Niet inbegrepen is de reis naar en van Vézelay. Je kan op eigen initiatief rijden, maar je kan ook mensen meenemen en de reiskosten met hen delen, of vragen om met iemand mee te rijden.

Waar: Centre Sainte Marie Madeleine, op de top van Vézelay, vlakbij de basiliek
Wanneer: Van zondag 25 mei tot zaterdag 31 mei 2025
Bijdrage: €  780 voor een éénpersoonskamer en € 720 voor een tweepersoonskamer
Inschrijving: Via claudine@laverna.be en door storting van het bedrag op het rek.nr. van La Verna vzw: BE71 5230 8074 2269 met vermelding ‘Het licht van Maria Magdalena’
Info: Wil je laten weten of je zelf kan rijden en eventueel mensen kan meenemen, of graag met iemand anders meerijdt?
Indien de prijs te hoog is voor jou, kan je vermindering vragen via Kristin: kristin@laverna.be.