Datum en tijd
25/10/2019
19:00 - 21:30
Waar?
La Verna-huis
Sabine Martens
Vier vrijdagavonden vanaf 13 september
Voeding is zoveel meer dan calorieën tellen en zorgen dat we alle vitaminen binnen krijgen.
In het Westen wordt voeding vooral bekeken vanuit zijn inhoudsstoffen en vanuit het aantal calorieën dat iets bevat. Voeding is echter zoveel meer. Wil je inzicht in hoe het lichaam functioneert en wat het nodig heeft om in evenwicht te zijn, dan is deze lezingenreeks iets voor jou.
Lezing 1: Verschillende stofwisselingstypes
We hebben allemaal een andere combinatie aan koolhydraten, eiwitten en vetten nodig.
En daarnaast ook nog eens andere soorten eiwitten en vetten.
Daarom kunnen sommige mensen heel lang voort met een havervlokken-porridge als ontbijt terwijl anderen na 2 uur al terug honger hebben.
Deze combinatie aan basisvoedingsstoffen is genetisch bepaald en ligt vanaf je geboorte vast. Dat is de basis van de verschillende stofwisselingstypes: eiwittypes, gemengde types en koolhydraattypes.
Lezing 2: de lichaamstemperatuur
Voedsel is de belangrijkste factor die onze lichaamstemperatuur bepaalt. Het zijn niet de buiten- en binnentemperaturen die ervoor zorgen dat je een lekker warm gevoel hebt. Eigenlijk weten we dat allemaal: waar heb je zin in als je thuiskomt van een lange sneeuwwandeling? Een warme mok soep of een smoothie?
Daarom hebben velen die een fruitontbijt eten dikwijls last van koude handen en voeten.
Lezing 3: De vijf basissmaken
We kennen ze allemaal – de vijf smaken. Wat we meestal niet weten is dat elke smaak een bepaalde uitwerking heeft op ons lichaam. Door te spelen met deze smaken kunnen klachten verbeteren of verslechteren.
Zo is het beter om je dag niet te starten met een glas lauw water en sap van een citroen als je gevoelig bent voor het vasthouden van vocht.
Lezing 4:
We zijn ervan overtuigd dat we meer groenten moeten eten. En dat doen we ook. Het is echter niet voldoende om enkel rauwe of gestoomde groenten te eten. Willen we dat alle organen gevoed worden, dan is het belangrijk om af te wisselen in bereidingswijzen. Elke bereidingswijze beïnvloedt een ander orgaan en heeft een bepaalde uitwerking op ons lichaam.
En last but not least: hoe zit het nu met de koolhydraten, hebben we ze nodig of helemaal niet?
Wanneer: Vrijdagavonden 13 september, 4 en 25 oktober en 15 november van 19 u. tot 21.30 u.
Bijdrage: € 90 (leden) en € 100 (niet-leden) voor de reeks, in zijn geheel te volgen. Een bordje met enkele hapjes, aangepast aan het onderwerp van de avond, worden je aangeboden.
Inschrijven: Klik hier.